Muži A: VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Rieker Com Therm KN

Dátum podujatia:
16.11.2016
o 19:00
85
VŠEMvs Karlovka Bratislava
91
MBK Rieker Com Therm KN

V stretnutí 10. kola Slovenskej basketbalovej ligy hostila Karlovka vicemajstra z Komárna. Predzápasové prognózy jasne hovorili o tom, že by hostia mali v Bratislave vyhrať a to napriek tomu, že ich úvod sezóny nezastihol v optimálnej forme.

Stredajší zápas začal naberať poriadne grády až v druhom polčase. Dovtedy jednoznačne lepšiemu Komárnu sa čoraz menej darilo v útoku i v obrane, na ruky im sadla nervozita. "Neviem čo sa stalo vo štvrtej štvrtine. Asi sme si už mysleli, že to máme vyhraté. Karlovka začala hrať agresívne a takmer nám zobrala dva body," konštatoval po stretnutí krídelník hostí Filip Halada. Pokým ešte v tretej štvrtine dokázali s čoraz rýchlejšie a presnejšie hrajúcou Karlovkou držať krok, v posledných minútach stretnutia už s nádejou pozerali na odsýpajúci čas. Ešte štyri minúty pred koncom vyhrávali o 16 bodov, v poslednej minúte znížila Karlovka už len na 4.

"Málo a neskoro," konštatovali po zápase hráči i tréneri VŠEMvs Karlovka Bratislava. Hodnotiť štvrtú štvrtinu nechcel ani tréner Peter Ivanovič, v zápase ako celku jeho zverenci podľahli kvalitnému súperovi a hoci záverečné skóre 85:91 ukazuje inak, Komárno bolo jednoznačne lepším tímom. "V druhom polčase sme sa zdvihli, ukázali charakter, avšak tak musíme hrať celý zápas," nabáda tréner Peter Ivanovič k podobnému výkonu po celých 40 minút.

Ako príčinu prehry videl kouč Karlovky najmä v obrannej fáze. Do polčasovej prestávky malo Komárno 50 bodov a v druhom nastrieľali zverenci Richarda Ďuriša ďalších 42. "V prvom polčase sme bránili mäkko, mali sme iba sedem faulov za prvý polčas. Netlačili sme na loptu a z mäkkej obrany pramenili koše. V tom vidím príčinu prehry," tvrdí tréner. Pivot Ivan Židzik s ním súhlasil do bodky. "V druhej polovici sme šli už do súpera agresívnejšie a podarilo sa nám aj ich náskok stiahnuť," tvrdí s tým, že do druhého polčasu už nastupovali sebavedomejšie, agresívnejšie a to sa napokon ukázalo ako recept na súpera, ktorý pre viaceré zranenia stále nie je úplne zohratý. "Snažili sme sa celý druhý polčas poslúchnuť trénerove pokyny, a tak to už aj vyzeralo," dodáva slovenský pivot.

Najväčší rozdiel medzi dvoma súpermi sme v stredu videli v poňatí hry. Karlovke sa darilo najmä v brejkových situáciách, kým nebola ešte komárňanská obrana sformovaná a koncentrovaná. Mnoho košov dala Karlovka aj po ukážkových pick-n-rolloch, z ktorých ťažil bodovo najmä Juraj Krajčír, ktorý mal na ihrisku viac priestoru s vsietil 15 bodov. O tom svedčí aj počet asistencií, Karlovka na ne vyhrala 19 - 11. Hoci to podľa štatistík nevyzerá, Komárno malo pod košom veľkú silu v podobe pivota Wayna Langstona. Ten si vypracoval skvelou hrou chrbtom i solídnou streľbou 25 bodov, ku ktorým pridal 8 asistencií. V drese domáceho celku sa zaskvel Michal Kožár, ktorý sa postupne v tejto sezóne chytá a zaznamenal 18 bodov, 3 asistencie a 3 doskoky. Na rozohrávačskej pozícii mu sekundoval Dalibor Hlivák s 10 bodmi, 6 asistenciami a 5 doskokmi. 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Rieker COM-therm Komárno 85:91 (17:29, 20:21, 21:22, 27:19) - stats
Karlovka: Kožár 18, Brliť 10, Hašan 4, Abrhám a Podhorský 0 (Doležaj 18, Krajčír 15, Hlivák 11, Halmeš, Galád a Židzik po 3, Lehman 0)
Komárno: Langston 25, Halada 20, Bilič 17, Djordjevič 9, Kuffa 6 (Cobb 8, Vido 4, Marchyn 2, Jurčina 0)
TH: 29/21 - 20/18, Fauly: 16 - 23, Trojky: 8 - 7, Rozhodovali: Ženiš, Lamoš, Hudec

Povedali po zápase:

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "Zápas sme prehrali, čo nás mrzí. V prvom polčase sme bránili mäkko, mali sme iba sedem faulov za prvý polčas. Netlačili sme na loptu a z mäkkej obrany pramenili koše. V tom vidím príčinu prehry. V druhom polčase sme sa zdvihli, ukázali charakter, avšak tak musíme hrať celý zápas."

Ivan Židzik (hráč Karlovky): "V prvom polčase sme dostali päťdesiat bodov, čo vôbec nebolo dobrou vizitkou našej obrany. V druhej polovici sme šli už do súpera agresívnejšie a podarilo sa nám aj ich náskok stiahnuť. Bolo to už ale primálo, aby sme s výsledkom čosi urobili. Snažili sme sa celý druhý polčas poslúchnuť trénerove pokyny, a tak to už aj vyzeralo."

Richard Ďuriš (tréner Komárna): "Sme radi, že sme vyhrali vonku. Myslím si, že vlastnými chybami a nekoncentrovanosťou sme sa pripravili o pokojnejší priebeh. Musíme sa do soboty skoncentrovať, pretože dostať vonku 85 bodov, to sa ťažko vyhráva. Aj keď dnes sme neboli v útoku veľmi dobre organizovaní, nemáme v tejto fáze problém. Priemerne nastrieľame 80 bodov a máme dostatočné individuality, ktoré by ale v kľúčových situáciách mali hrať pokojnejšie. Karlovka ukázala sympatický výkon, za čo im gratulujem."

Filip Halada (hráč Komárna): "Neviem čo sa stalo vo štvrtej štvrtine. Asi sme si už mysleli, že to máme vyhraté. Karlovka začala hrať agresívne a takmer nám zobrala dva body. Musíme sa poučiť a ísť ďalej."