Branislav Brliť: Robíme všetko preto, aby sa hráči posúvali k svojim cieľom
27. februára 2015

Realizačný tím Karlovky sa neustále rozrastá, o čom svedčí aj opätovné zaradenie bývalého slovenského reprezentanta a skúseného krídelníka Branislava Brliťa, ktorý sa rozhodol odovzdať svoje nadobudnuté skúsenosti ďalším generáciám.

Pre Braňa je to návrat do starého známeho prostredia, na Karlovke už pôsobil ako asistent Františka Kubalu v úspešnej sezóne, v ktorej sa tešili s generáciou hráčov ročníka 1995 a 1996 z titulu Majstrov Slovenska. Momentálne títo hráči pôsobia aj za A-tím. Taktiež pôsobil ako kormidelník B-tímu mužov, ktorý štartoval v Mestskej Bratislavskej basketbalovej lige.

Bývalý slovenský reprezentant začínal aktuálnu sezónu v drese Prievidze, ktorý však musel predčasne ukončiť: „V Prievidze som skončil zo zdravotných dôvodov. Bohužiaľ moje telo nedokázalo zvládať tréningovú a zápasovú záťaž po prechodenej viróze hneď na začiatku prípravy. Problémy so spánkom hrali tiež dosť podstatnú rolu a tak som sa napokon rozhodol ukončiť spoluprácu, pretože som aj sám cítil, že tímu neodovzdávam to, čo som si predstavoval. Vedeniu Prievidze som povedal, že v tejto sezóne za iný extraligový tím už nenastúpim, pretože by mi to prišlo neférové voči tímu i fanúšikom.“

Po prekonaní najťažšieho obdobia v decembri sa Braňo rozprával so šéftrénerom klubu Františkom Kubalom o možnosti pôsobenia pri niektorom z mládežníckych tímov na Karlovke. Brliť sa s klubom dohodol, že bude pomáhať Danovi Čurkovi v kategórii starších žiakov. Aké sú úlohy skúseného hráča v tíme? „Chalanom sa snažím odovzdávať doterajšie hráčske a trénerské skúsenosti a spolu s Danom a druhým asistentom Mišom Rosivalom robíme všetko preto, aby sa hráči posúvali krok za krokom bližšie k svojim cieľom a snom.“ To však nie je jeho jediná úloha v rámci klubu, tiež vedie individuálne doobedné tréningy s Petrom Ivanovičom a Marekom Mikletičom, kde sa venujú vybraným hráčom z celého klubu, s ktorými pracujú predovšetkým na individuálnych herných činnostiach v rámci programu podpory mladých talentov – „You are the future“.

Bývalý hráč Prievidze nevylučuje ešte svoj návrat na palubovky, ale všetko bude závisieť od zdravotného stavu. Podľa jeho slov sa to zlepšuje, ale sám nevie povedať ako telo zareaguje na plnú tréningovú záťaž. „Popri trénovaní a práci, ktorú som si našiel sa snažím pomaličky zvyšovať aj záťaž v individuálnej príprave. Uvidím v lete, ako na tom budem a podľa toho sa rozhodnem či budem pokračovať v kariére,“ dodáva Brliť.

Svoju spokojnosť s príchodom Braňa do tímu vyjadril aj šéftréner František Kubala: "Sme radi, že sa do nášho trénerského tímu po čase vracia Braňo Brliť, ktorý bude pôsobiť pri tíme starších žiakov s víziou pokračovania v kadetskej kategórii v nasledujúcich sezónach. Sme presvedčení, že to bude správny a užitočný krok pre hlavného trénera žiakov, hráčov daného tímu i samotného Braňa Brliťa v tejto sezóne. S Braňom sa poznáme dlhodobo už od mládežníckej kariéry v Interi, cez spoluprácu na Basketland kempoch, vieme čo vie a čo chce deťom odovzdať a veríme, že Braňo môže byť u nás dlhodobejšie prospešný pre klub, či už v role mládežníckeho trénera, respektíve ak bude zdravý, aj skúseného hráča."