Karlovka je spokojná, Inter hľadá súpera
15. marca 2015

Z hľadiska výsledkov bola najjasnejšia štvrťfinálová séria medzi Interom a Karlovkou, čo sa aj potvrdilo v sobotňajšom stretnutí na Pasienkoch, keď Inter zvíťazil jasne 117:61. Sympatický výkon a vystupovanie nováčika neostalo bez povšimnutia, ešte pred záverečným hvizdom sa dočkali od publika sympatického potlesku. Obnovené bratislavské derby splnilo v tejto sezóne svoj účel.

Inter: Boli to pre nás kvalitné zápasy

Úradujúci majster dokázal postupne zlepšovať svoje výkony, kým v prvom stretnutí zvíťazil nad svojim mestským rivalom rozdielom 28 bodov, tak štvrťfinálovú sériu zakončil ofenzívnym koncertom, keď prevalcoval Karlovku 117:61. „Nebola to jednoduchá séria, Karlovka mala veľmi dobré družstvo, ktoré vždy bojovalo do konca. Našou snahou bolo ísť od zápasu k zápasu a pochopiť našu filozofiu, pretože na tréningu to vieme, ale v zápasoch ešte nie. Boli to pre nás kvalitné zápasy, pretože sme nimi iba získali, tým že sme hrali proti tak agresívnemu súperovi ako je Karlovka,“ povedal po zápase domáci tréner Meleščenko. Ako sme už poznamenali, výkony Interu začínajú mať správnu intenzitu, ale skúsený lodivod krotí ambície. „Nemôžeme byť spokojní, pretože keď to povieš, tak zákonite prehráš. Vždy je možné niečo zlepšiť.“

Na Pasienkoch videli diváci v sobotu druhý najlepší ofenzívny výkon Interu v aktuálnej sezóne. „Veľmi sa mi páčila hlavne obrana, v ktorej sme si pripravili a skúsili veci, z ktorých môžeme profitovať.“ Vďaka rýchlemu procesu v štvrťfinále, teraz čaká na hráčov a realizačný tím takmer dvojtýždňová zápasová pauza. V rámci klubu ide o ťažkú otázku, ktorou sa snažia zaoberať. Snahou je nájsť súpera, s ktorým by mohli odohrať minimálne dve prípravné stretnutia, ale podľa Meleščenka problémom je termín, keďže kluby majú poháre alebo zápasy. Podľa všetkého sa Inter v semifinále stretne s Komárnom, ktorému má čo vracať, v základnej časti s ním zvíťazil len v jedinom prípade. „Bude to boj, čo viac k tomu môžeme dodať,“ predpovedá priebeh série ruský tréner.

Inter sa v stretnutiach s Karlovkou mohol opierať o širokú lavičku, na ktorej je množstvo zaujímavých tvári. Jednou z nich je skúsený Ondrěj Starosta, ktorý predviedol hlavne v posledných dvoch zápasoch kvalitné výkony a celú sériu zakončil s priemerom takmer 9 bodov, 8 doskokov na zápas. „V prvých dvoch zápasoch to bol z našej strany trochu slabší výkon, Karlovka hrala tú svoju hru, ktorú predvádzala celú sezónu. Dnes sme však urobili veľký krok dopredu, zápas bol od začiatku z našej strany rozhodnutý,“ komentuje priebeh série 35-ročný pivot. Podľa Starostu bolo síce na výkone vidieť niekoľko chýb, ale jedným dychom dodáva, že to bol výrazný krok k tomu, aby bolo družstvo pripravené na semifinálovú sériu. V semifinále to družstvo nebude mať ľahké, ale silnou zbraňou môže byť podľa českého legionára vyrovnanosť a tímový výkon, ktorý predviedli práve v treťom štvrťfinálovom stretnutí. Zároveň upozorňuje, že je potrebné sa vyvarovať stratám a tiež kontrolovať obranný doskok, práve v tomto ukazovateli ich štvrťfinálový súper nie raz porazil. Dvojtýždňová zápasová pauza je pridlhá aj podľa Starostu, ktorý tiež potvrdil, že sa klub snaží zohnať súpera, pretože nechce výjsť zo zápasového rytmu. „Kvalitný tréning a jeden priateľský zápas,“ dodáva pivot Interu.

Karlovka: Zbierali sme skúsenosti do budúcna

Sedem pokusov mala Karlovka na zdolanie svojho mestského rivala a keďže sa to družstvu Milana Černického nepodarilo ani raz, tak sa v sobotu v Hant Aréne lúčili s premiérovou sezónou medzi elitou. „Stretnutie sa podobalo  na tie predošlé dve, kde sme vlastne nejako zlyhali v agresivite v obrane, Inter dával veľa ľahkých košov a na druhej strane sme zlyhali v efektivite zakončovania, kde aj sme si spravili strelecké pozície, ale sme ich nepremieňali na body,“zhodnotil vysokú prehru asistent trénera Peter Ivanovič. Zároveň dodal, že vysokoškoláci odohrali lepšie stretnutia ako tri štvrťfinálové súboje s Interom, o čom svedčí aj skóre z jednotlivých zápasov, Karlovka nedokázala dať svojmu rivalovi viac 68 bodov. „Snaha a bojovnosť sa chalanom nedá uprieť, žiaľ sme chytili v play off asi najťažšieho súpera, akého sme mohli. Nevyhrali sme s ním v sezóne ani jeden zápas, beriem to tak, že chalani zbierali skúsenosti do budúcna."

Aj napriek jasným prehrám s úradujúcim majstrom vládne na Karlovke spokojnosť. "Myslím si, že sme sezónu zakončili dobre, vzhľadom na to, že sme v prvom ročníku Eurovia SBL skončili na šiestom mieste. Na prvý rok dobré umiestnenie." Na záver sa Ivanovič v mene celého klubu poďakoval fanúšikom za prejavenú priazeň na stretnutiach.

Po takmer trojročnom pôsobení sa Lukáš Hoferica, bývalý hráč Žiliny, s ktorou získal bronzové medaile vrátil do najvyššej súťaže už v inej roli. Hneď zo začiatku sa vyprofiloval na jedného z herných ťahúňov družstva Milana Černického, čo často potvrdil svojimi výkonmi aj na palubovke, ale aj v sérii s Interom. „Vedeli sme, že Inter je kvalitný tím, ktorý je vyrovnaný na každej pozícii, majú veľkú rotáciu. Išli sme do toho s cieľom zahrať čo najlepší výsledok, čo sa nám síce nepodarilo, ale tešíme sa na ďalšiu sezónu, v ktorej sa chceme zlepšovať,“ prináša svoj pohľad na sériu rodák z Martina. Hoferica uznáva, že Inter využíval zbrklosť a neskúsenosť tímu.

S miernym úsmevom dodáva, že bolo príjemné zakončiť sezónu bratislavským derby, pretože nemuseli ďaleko cestovať, ale tiež nebolo príjemné hrať proti úradujúcemu majstrovi. Tiež povedal, že k akémukoľvek súperovi v play off by pristupovali rovnako. „Verili sme si, diváci videli pekné akcie. Chceli sme ich potrápiť hlavne doma, ale zlý začiatok nás zaskočil, čo nás mrzí. Hore hlava, pripravujeme sa ďalej individuálne, potom spoločne,“ hodnotil priebeh jednotlivých stretnutí Hoferica. V Žiline bol Hoferica nováčikom, čo v podstate trošku nadnesene zažil v tejto sezóne aj na Karlovke: „Tím je rovnaký, pretože sme boli nováčikom, ale chcel som odovzdať nadobudnuté skúsenosti a ísť do toho ako líder družstva. Verím, že sa to podarilo a že sa budeme všetci len zlepšovať.“ Ako sme už niekoľkokrát poznamenali, Karlovka v premiérovej sezóne skončila na šiestom mieste. Lukáš poznamenáva, že hlavne zo začiatku bolo cítiť neskúsenosť a zbrklosť, ale družstvo sa po niekoľkých víťazstvách otriaslo a dlhú dobu dokázalo byť na piatej pozícii, po základnej časti sa posunuli o pozíciu nižšie, ale stále to bol neočakávaný výsledok pre každého, kto by sa na začiatku roka opýtal na umiestnenie tímu po 36. kolách. V ďalšej sezóne chce Karlovka potvrdiť, že sa ničoho nebojí a plánuje pokračovať vo svojom progrese. Na záver klasicky Hoferica poďakoval ich šiestemu hráčovi – domácim fanúšikom, ktorí nie raz cestovali aj na zápasy vonku a vytvorili tak vysokoškolskému tímu príjemnú atmosféru. 

Zdroj: basket.sk, Autor: Michal Duchovič