Abrhám: Chcem, aby bol zo mňa ešte lepší hráč
01. mája 2015

Na Karlovke si prešiel takmer všetkými mládežníckymi kategóriami, stál pri prvých úspechoch tímu a vďaka svojej chuti na sebe pracovať si dokonca nie raz obliekol na seba reprezentačný dres Slovenska. To je príbeh rozohrávača MBK Karlovky Bratislava Davida Abrháma.

K basketbalu ho doviedli rodičia, predtým skúšal rôzne športy ako tenis, futbal či plávanie. Do Karlovky sa dostal vďaka svojej mame, ktorá sa poznala s vtedajším mládežníckym trénerom Marekom Bulíkom. Práve ten ho oslovil, že či to neskúsi s basketbalom v drese Karlovky. „V klube pôsobím už 7 - 8 rokov, prakticky od kategórie starší minibasketbal až doteraz,“ rozpráva Abrhám o svojom období v bielo-modrom drese. Za čas strávený v klube bol odmenený niekoľkými úspechmi, v roku 2012 sa stal majstrom Slovenska s družstvom kadetov, rok dozadu získal ten istý honor s juniormi. Za svoj najväčší individuálny úspech však ešte stále iba 18-ročný rozohrávač považuje česť reprezentovať Slovensko na majstrovstvách Európy do 16 rokov v Bukurešti.

F94B0858

„Momentálne som ešte na strednej škole tu v Bratislave a tento rok maturujem. Hlavne sa mi páčila koncepcia klubu hrať najvyššiu súťaž iba so slovenskými hráčmi a taktiež že som mal ešte možnosť hrať juniorskú kategóriu,“ to sú dôvody prečo „Legoman“ ako znie jeho prezývka je súčasťou Karlovky do dnešného dňa. Ako hovorí David, tak postupom v kategóriách sa zlepšoval, čím bol starší, tým sa učil nové veci. „Každá ďalšia kategória bola o niečo náročnejšia, hralo sa viac fyzicky rýchlejšie, hráči boli vyspelejší a ja som sa musel na to adaptovať,“ priznáva študent maturitného ročníka. Za osem rokov v klube si všimol veľké množstvo zmien, zo začiatku videl klub ako malý, o čom svedčilo, že neboli naplnené všetky mládežnícke kategórie. Postupom času sa ale situácia zlepšovala a momentálne má MBK Karlovka Bratislava plnohodnotnú mládežnícku pyramídu. Veľkým pozitívom bol aj podľa Abrháma vstup do Eurovia SBL.

Vo svojej premiérovej sezóne v A tíme Karlovky nastúpil rozohrávač do väčšiny stretnutí, celkovo bola jeho priemerná zápasová bilancia 6.0 bodov, 1.4 doskokov, 1.1 asistencií a 1.1 ziskov. „Z tímového hľadiska by som našu premiérovú sezónu v Eurovia SBL hodnotil veľmi kladne, mali sme pred sezónou cieľ dostať sa do play off a to sa nám aj podarilo. Určite to bola pre väčšinu hráčov nová skúsenosť a dúfam že budúca sezóna bude ešte vydarenejšia. Čo sa týka mňa. tak to bola veľká skúsenosť hrať extraligu, zistil som o čom je mužský basketbal, hrá sa tam oveľa agresívnejšie a viac takticky ako v mládežníckych kategóriách,“ ponúka svoj pohľad na sezónu 18-ročný člen kádra Milana Černického. Ako priznáva na začiatku sezóny to bolo pre neho ťažké, pretože išlo o novú skúsenosť, ale postupne si zvykol a momentálne bez problémov zvládať hrať najvyššiu slovenskú súťaž.

F94B0613

Svoje plány v A tíme vidí hráč jasne: „V budúcej sezóne by som chcel získať viac minút na palubovke a získavať ďalšie skúsenosti, pretože vďaka ním bude zo mňa lepší hráč.“ V tomto roku čaká slovenskú reprezentáciu niekoľko medzinárodných akcií, čo je aj motiváciou pre Abrháma: „Snom každého basketbalistu je reprezentovať svoju vlastnú krajinu, takže určite sa budem snažiť aby som mohol reprezentovať Slovensko.“ Čo čaká rozohrávača Karlovky v nasledujúcich týždňoch? „Momentálne mi ešte prebieha juniorská súťaž, ktorá končí v polovici mája a potom by som chcel trénovať či už individuálne, alebo s tímom. Ak budem mať čas tak určite sa zúčastním aj nejakého streetballu v rámci 3x3 Basket Tour. Na záver dodal, že jeho basketbalovým cieľom je hrať kvalitnú zahraničnú ligu prioritne v Európe, momentálne sa však sústredí na dokončenie strednej školy, keďže ho o necelý mesiac čakajú maturitné skúšky.

„Legoman“ držíme ti palce, pevne veríme, že skúšku dospelosti zvládneš :)

Autor: Michal Duchovič/mbkkarlovka.sk